Poruchy příjmu potravy již dávno nejsou výsadou pouze žen. Ačkoliv se to může zdát jako nesmysl, věřte nám. Žijeme v době, kdy jsou rozdíly mezi ženami a muži potírány. Jinak tomu není ani u těchto psychických nemocí.

V dřívějších dobách, byly poruchy příjmu potravy u žen především z toho důvodu, že se ženy snažili udržet si štíhlou linii. Nejedli buď vůbec, nebo pozřené jídlo následně zvraceli. V mnoha případech se tato nemoc projevovala i urputným cvičením, během kterého mělo docházet ke spalování kalorií. Nicméně jak již bylo zmíněno, především v posledních letech, se tento fenomén netýká pouze žen.

potraviny na stole

V poslední době jsou muži, kteří potřebují mít štíhlou, ne-li až vychrtlou, postavu kvůli svému zaměstnání. Většinou se jedná o muže profesionálně aktivní v nějakém sportu – jako například krasobruslení, nebo dostihy na koních. V obou případech se totiž jedná o aport, ve kterém je nízká váha muže naprosto zásadní a jen díky ní mohou dosáhnout těch nejlepších výsledků.

zelenina na stole

Často tak dochází k pojídání nejrůznějších léků, díky kterým mají muži svoji hmotnost redukovat. Další velmi postiženou skupinou jsou například muži tančící v baletu, herci, nebo modelové.

V zásadě je jedno, do jaké kategorie muž spadá. Ve všech případech se jedná o psychické onemocnění, ve kterém je násilným způsobem redukována hmotnost. Přitom v řadě případů se může jednat až o hazard se zdravím!

Jestliže ve svém okolí máte tedy někoho, o kom si myslíte, že by se ho tato problematika mohla týkat, neváhejte a jednejte! Bez nadsázky mohou zachraňovat dny i hodiny. To, jestli má dané osoba správnou hmotnost vzhledem ke své výšce, se dá přitom velmi snadno ověřit. Pomůže vám s tím bmi calculator https://www.bmikalkulacka.cz/. Zadáte věk, hmotnost, výšku a hned budete mít jasno! Výhodou je, že si takto můžete spočítat index sobě, i komukoliv jinému.