I když tělo vysílá mnohdy signály ohledně nedostatku hořčíku, tento fakt nevnímáme. Většina si ani neuvědomuje, že příčinou nejen bolesti hlavy, svalů, únavy, chybějící energie apod. je nedostatek hořčíku. Hořčík bývá nejen opomíjen a zejména a z hlediska důležitosti podceňován.
 lískový ořech a vlašský ořech
Hořčík se nachází zejména v kostech a v chrupu. O něco méně je pak hořčík v krvi a v tkáních. Z pohledu zdraví je nejzávažnějším prvkem. Hořčík je třeba dodávat tělu prostřednictvím potravin. Tento příjem však nepokryje potřebnou denní dávku. Z tohoto důvodu je adekvátní i volba hořčíku coby ve formě doplňku stravy. Ideální je v podobě tablet, které jsou rozpustné ve vodě. Jedná se mimochodem o velmi chutný nápoj, který rády vypijí i děti. Je třeba mít na paměti, že prostřednictvím alkoholu, kávy, černého čaje či sóji a většiny antibiotik je hořčík vytrácen z těla, o to více je třeba poté navýšit denní příjem.
 
Potraviny bohaté na hořčík
 
·         ovoce – banány, jahody, maliny, broskve, ananas,
·         zelenina – špenát, kysané zelí, mrkev, brokolice,
·         ořechy, brambory, hnědá rýže, luštěniny,
·         dýňová, sezamová a slunečnicová semena,
·         kakao, tmavá čokoláda,
·         mořské řasy.
 ovocná mísa
Přínos hořčíku pro lidský organismus
 
·         eliminuje vznik ledvinových a žlučových kamenů s obsahem vápníku,
·         pozitivně posiluje trávení,
·         reguluje krevní tlak,
·         uvolňuje svalové napětí, působí protikřečově,
·         je účinný v pomoci při svalových bolestech – šíje, ramenou,
·         blahodárný vliv na nervový systém,
·         účinný proti podrážděnosti, depresi,
·         má vliv na lepší využití kyslíku v buňkách,
·         má pozitivní vliv na paměť a zlepšuje koncentraci,
·         reguluje hladinu cholesterolu i funkci štítné žlázy,
·         působí pozitivně na kardiovaskulární systém – reguluje srdeční činnost, preventivně působí proti usazování vápenatých sloučenin v cévách,
·         je nápomocný pro správnou funkci prostaty u mužů,
·         eliminuje potenciální přecitlivělost na alergeny,
·         působí proti nespavosti,
·         má vliv na lepší funkci enzymů,
·         příznivý vliv na zlepšení metabolismu cukru,
·         odkyseluje tělo.